SPZ laboratorium

SPZ lab tilbyder SDI-testen (SDI = Sperm DNA Integrity) til barnløse par og fertilitetsklinikker. Testen er forskningsmæssigt veldokumenteret og undersøger om sædcellens DNA er robust eller skrøbeligt. Skrøbeligt DNA i sædcellerne er en afgørende årsag og ses hos cirka hvert andet par, som har behov for fertilitetsbehandling. En almindelig test af sædkvalitet kan ikke afsløre dette problem. Med SDI-testen følger en detaljeret og personlig rådgivning om de mulige årsager til nedsat fertilitet hos manden. Når årsagerne påvises og behandles, kan manden i løbet af blot 3 måneder opnå en bedre fertilitet. Samtidig opnår han en bedre sundhed.

Volumen af en normal sædprøve er i reglen på cirka 3 ml. Koncentrationen af sædceller skal ligge på minimum 20 millioner pr. ml. Det totale antal sædceller i en normal prøve er derfor på cirka 60 millioner eller højere.

Sædcellernes bevægelighed (motilitet)

Sædcellernes bevægelse studeres i et mikroskop. Som minimum skal mindst 50% af sædcellerne være levende og udvise en god fremadrettet svømmebevægelse.

Sædcellernes udseende (morfologi)

Testen fortæller om mandens produktion af sædceller er normal. Hvis manden har en utilstrækkelig produktion af sædceller, er koncentration af sædceller i prøven lav. Det totale antal sædceller er derfor også lavt. Samtidig kan det være, at sædcellerne er dårlige til at svømme eller er unormale. Nedsat produktion af sædceller eller dårlig kvalitet medfører en nedsættelse af mandens fertilitet. God sædkvalitet er dog ikke en garanti for, at mandens fertilitet er normal.

Hvad fortæller testen IKKE ?

En test af sædkvalitet undersøger IKKE sædcellernes evne til at befrugte ægget eller om DNA’et er robust. Fertiliteten kan derfor godt være nedsat, selvom om manden har en fin sædkvalitet.

Kan være medfødt

Siden 1960’erne er der født flere drengebørn med misdannelser af kønsorganerne eller har testikler, som kom sent ned i pungen. Samtidig er tilfældene af testikelcancer tredoblet i Danmark. Den videnskabelige forklaring på den dårlig sædkvalitet og de mange misdannelser er, at der er tale om en påvirkning med østrogenlignende stoffer fra vores miljø. Når kvinden påvirkes af disse stoffer under graviditeten, bliver udviklingen af testiklerne fosteret ikke optimal. Blandt andet etableres der færre stamceller i de tidlige testikler, og grundlaget for den senere sædproduktion hos den voksne mand forringes.

Moderens livsstil

Moderens livstil kan under graviditeten påvirke fosteret på samme måde som de østrogenlignende stoffer. Eksempelvis er det vigtigt, at kvinden ikke ryger, når hun er gravid.

Sædcellens DNA

I modsætning til de andre celler i kroppen kan sædcellen ikke reparere DNA. Det er derfor afgørende, at sædcellens DNA er pakket så godt, at det er beskyttet mod beskadigelse. For at nå frem til ægget og befrugte dette har sædcellen behov for at producere en masse energi. Hvis sædcellens DNA er skrøbeligt, vil sædcellens energiproduktion beskadige det, inden den har befrugtet ægget.

Ægget reparerer

Ægget har samme evne til at reparere DNA’et som kroppens øvrige celler. Hvis der er små skader på sædcellens DNA, kan ægget reparere disse. Ved mere omfattende beskadigelse, hvor DNA’et er brudt op i fragmenter (= DNA fragmentering), kan ægget ikke reparere korrekt. Fragmentering af sædcellens DNA er en hyppig årsag til, at det befrugtede æg ikke sætter sig fast i livmoderen, eller at der senere opstår en spontan abort.

Sædkvalitet og DFI

Det er en hyppig misforståelse, at mandens fertilitet er normal, hvis sædkvaliteten er normal. Det er ikke korrekt.

Halvdelen af de mænd, som har normal sædkvalitet, har samtidig en DFI over 15. Hvis der kun udføres en almindelig test af sædkvalitet, overses den nedsatte fertilitet.

Tests af sædcellernes DNA

Der findes flere forskellige tests til at undersøge sædcellernes DNA. Til og med 2011 benyttede SPZ Lab metoden Sperm Chromatin Structure Assay (SCSA). Ud fra denne metode har vi udviklet SDI-testen, som har en væsentlig højere præcision. I udlandet tilbyder forskellige laboratorier metoderne SCSA, TUNEL eller Comet. Vær opmærksom på at fortolkningerne af og variation i resultaterne for disse tests er forskellige. Disse resultater kan derfor ikke sammenlignes med SDI-testen.