PCOS/PCO og fertilitetsproblemer

Hver syvende kvinde i den fødedygtige alder lider af PCOS (PolyCystisk OvarieSyndrom) / PCO. Sygdommen giver ubalance i hormonsystemet, så man producerer for meget af det mandlige kønshormon, testosteron. Det giver risiko for cyster på æggestokkene, der gør det sværere at blive gravid.

Faktisk er PCO den mest udbredte grund til, at kvinder har svært ved at blive gravide, men mange kvinder tager p-piller og aner derfor ikke, at de lider af PCO, før de prøver at blive gravide. Det er problematisk, for sygdommen er forholdsvis nem at behandle med kostændringer og eventuelt medicin.

Symptomer på PCOS / PCO

Symptomerne på PCOS varierer meget fra patient til patient og kan også variere over tid hos den enkelte patient f.eks ved ændret livsstil. Oftest begynder symptomerne ved puberteten og er til stede i varierende sværhedsgrad indtil overgangsalderen.

Hyppige symptomer er:

·         Problemer med at blive gravid

·         Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer

·         Overvægt med tendens til æblefacon

·         Uønsket hårvækst fx skægvækst

·         Tendens til uren hud

Hvordan stilles diagnosen PCOS / PCO?

PCOS diagnosticeres ved, at to af tre nedenstående kriterier er opfyldt og andre sygdomme er udelukket.

1.      Uregelmæssig menstruation / ingen ægløsning

2.      Forhøjet mandligt kønshormon og / eller øget mandlig hårvækst

3.      Cyster på æggestokke ved ultralydsskanning

4.      Udredningen foregår hos en gynækolog.

Mekanismen bag PCOS / PCO

Blodsukkeret er kroppens energiforsyning. Glukose (en sukkerart) cirkulerer i blodet og forsyner alle kroppens celler med energi. Blodsukkeret skal helst holdes ret konstant, og derfor virker flere hormoner sammen om at regulere blodsukkeret.

Insulin er et af disse hormoner. Det sænker blodsukkeret ved at skubbe glukose ind i cellerne, hvor det bliver forbrændt til energi. Når blodsukkeret stiger, producerer kroppen insulin, og når blodsukkeret falder igen, stoppes produktionen af insulin.

Sådan skulle det gerne være, men ved PCOS / PCO ser man en konstant øget produktion af insulin - også kaldet for insulinresistens. Det betyder, at cellerne i kroppen ikke reagerer, som de skal på insulin, så selv om der bliver produceret insulin, så falder blodsukkeret ikke. Kroppen kompenserer for dette ved at producere endnu mere insulin. Det er uheldigt, idet der produceres flere mandlige og færre kvindelige hormoner, når insulinniveauet stiger.

Insulinsænkende kost

Med en PCOS-venlig kost kan du opnå øget fertilitet, nemmere vægttab og færre PCOS-relaterede symptomer som fx uønsket hårvækst.

Kulhydrat er det energigivende næringsstof, som påvirker blodsukkeret, og dermed får insulin til at stige. Der findes flere typer kulhydrater, og de forskellige typer optages med forskellig hastighed fra tarmen til blodet og påvirker dermed insulinniveauerne forskelligt. Denne viden benyttes til at hjælpe dig med at få dine hormoner i balance gennem den rigtige kost.